Adapteri iPodin lataamiseen Nokian laturilla

Lähtökohta

Olin lähdössä viikon matkalle, kun tajusin että en voi kovinkaan helposti ladata iPod Nanoani matkalla, sillä en omista siihen verkkovirtalaturia. Kannettavaani en halunnut ottaa matkaan, eikä aikaa laturin tilaamiseen enää ollut, joten piti yrittää olla luova. Kokeilin ladata iPodini USB-hubillani jossa on oma virtalähde, mutta pettymykseksi huomasin että sekin vaati kytkemisen tietokoneeseen ennen kuin suostui virtaa välittämään iPodille.

Matkatavaroita listatessani yhtäkkiä keksin että kännykkälaturinhan otan joka tapauksessa mukaan. Tarkistin laturin ominaisuudet ja kuinkas ollakkaan, ne näyttivät sopivalta. Nokian ACP-12E antaa 5,7V:lla 800mA, ja iPod sallii 5-30V:n jänniteen, virran ollessa maksimissaan 1A. Joten ei muuta kuin rakentamaan.

Osat

Osat olivat käytännössä lähes ilmaiset minulle. USB-liittimen ostin Oulun SP-elektroniikasta, hinta 1 euro. Laturiliitin on puolestaan korjauskelvottomasta Nokian puhelimesta, josta liittimen sai irti pelkästää ruuvit aukaisemalla. Verolevyä ja tinaa oli puolestaan varastossa jo ennestään, samoin kuin ilmastointi- eli jesseteippiä.

Osat

Kokoaminen

USB-liittimessä maa on kytketty pinnin 4 (alla olevassa kuvassa oikealla) ja jännite pinniin 1 (vasemmalla). Datapinnit (2 ja 3) jätetään kytkemättä.

USB-liitin juotettuna

Nokian laturiliittimessä maa on kytketty "reunaan" ja jännite keskellä, kuten kaikissa muissakin vastaavissa DC-liittimissä.

Verolevystä raaputetin poikki datapinnien kohdalla olevat nauhat, ja tein uuden vedon ykköspinnistä kakkospinnin kohdalle, johon DC-liitin tulee. Sitten vain osat kiinni levyyn.

Ennen kotelointia, edestä Ennen kotelointia, ylhäältä

Kun rakennusvaihe oli valmis, mittasin vielä yleismittarilla ettei tullut oikosulkuja ja että kytkentä oli varmasti oikein. Sen jälkeen "kotelointi" ilmastointiteipillä ja testiin. Hyvin toimii.

Toimii!

HUOM! Kaikki Nokian laturit eivät välttämättä sovi ko. tarkoitukseen. Tarkasta että laturi antaa 5-30V:n jännitteen ja korkeintaan 1 ampeerin (1000mAh) virran.

Päivitys

Nykyään Nokia käyttää 2mm virtaliitintä, joten päätin lisätä mahdollisuuden sellaisenkin käyttöön. Lisäsin yksinkertaisesti vanhan liittimen viereen 2mm:n liittimen ja kytkin pinnit. Seuraavaksi pitääkin sitten varmaan rakentaa USB-microUSB adapteri.

Uusi versio ennen kotelointia Uusi versio ennen kotelointia

Kysymykset ja kommentit sähköpostitse osoitteeseen izero79 (at) gmail.com


28.4.2009, Tero Siironen